22 September, 2012

Love Letter for the daie


Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum w.b.t

Jika bicara soal rindu, pastinya hati-hati ini lebih rindu pada yang disana..
Jika bicara soal cinta, pastinya hati yang berlari, jatuh dan bangun bersama kalian lebih2 lagi merasakannya..
Benarlah kate orang, hati yang ditinggalkan lebih sepi dari yang pergi..

Mestilah rabithah hati kita penuh membayangkan sahabat2 dulu yang same2 memakmurkan kolej masing2..

Dan sekarang Allah memberikan taqlif yang lebih besar..
Diizinkan setiap dari kaki kita bertapak disegenap pelusuk dunia dan mengembangkan payung2 islam di sana..

Sesungguhnya hati ini yakin sahabatku di benua mane pun; malaysia, uk, ire, oz,india, france dan czech, 


Allah telah dengan penuh cinta dan KasihNya mentakdirkan kalian dicampak ke sana..

Moga di sana kalian lebih dekat denganNYA dan lebih2 lagi menjadi lebih baik dari dulu mahupun sekarang..

Dan nostalgia dan kenangan zaman muda2 kita dulu, kita akan simpan dlm lipatan memori utk menjadi penghibur di kala duka lara..(+_=)

Adek beradekku,

disetiap tempat ada rijalnya,
disetiap zaman ada rijalnya,
dan kalian la rijal zaman ini dan di tempat itu..
Yang mempunyai ciri berikut;
menepati janji,
Berdiri utk diri sendiri,
dan berdiri utk orang lain..

Kalian la Qaedah Sulbah yang di nanti umat ini,
yang mempunyai ciri berikut;
menazarkan dirinya utk Allah dan Rasul,
dan menyediakan diri untuk sebarang bebanan..

Kalian la Ghulam dakwah ini,
yang mempunyai ciri berikut;
Keimanannya mengentarkan hati si raja yg zalim,
dan mampu menegakkan kebenaran dalam keadaan mana pun..

Kalian lah Umar zaman ini,
kalian lah Abu bakar zaman ini,
Kalian lah Abu ubaidah, Khalid, Ali, Usman,
namakan sahaja sahabat2 itu
dan dizaman ini,
kalian la mereka!
Yang mempunyai peribadi seperti mereka..

Ayuh kita izinkan diri ini diunikkan dengan Al Quran,
dan dicelup dengan sibghah Allah..

Sahabatku,
Dibumi mana kalian berada,
Allah telah memilih kalian,
di atas semua yang lain,
untuk merasakan manisnya hidayah ini,
dan untuk terus tegar di atas jalan ini..

Sahabatku,
masa berlalu,
dan tapisan akan sentiasa berlaku,
sesungguhnya jalan ini,
hanya untuk orang2 yang dipenuhi debu2 mulia dek jauhnye berjalan,
kiri dan kanannya penuh ujian dan duri,
hanya tunggu nak sangkut kat badan kita,
dan terus menghambat kita dari jalan ini..

justeru sahabatku,
Tetaplah berpegang dengan tali Allah,
kuatkan keimanan kalian padaNYA,
sebagaimana lintah, pacat dan siput babi melekat pada sesuatu permukaan..
(^_~)

Kerehatan adalah kelalaian seorang daie,
sebukkan diri kalian dengan urusan dakwah,
sakitkan diri dengan duri dan ranjau jalan dakwah,
hingga kalian tdk lagi merasai cinta pada dunia..

Dibumi mana kita tercampak,
Kita akan bekerje keras disitu,
kerana keje kita bukanlah kerana tempat,
tapi kerana apa yang kita bawak..
justeru belum sempat merasai kesakitan berubah kiblat baru,
kita dah siap bekerja membangunkan tempat itu,
dah bersingsing lengan utk membantu dakwah disitu,
dan tanpa sedar kesakitan itu hilang,
sebelum sempat menyentuh ke hati kita..

Kesakitan hati kalian,
pergolakan perasaan,
kekecewaan emosi,
kerinduan yang menebal,
dan apa sahaja yang kita rasakan,
adalah satu proses pendewasaan,
yang hanya bisa di tangani dengan IMAN kepada Allah..
itu lah yang terus menjadi bekal kita disini..

Ar rijal,QS dan Ghulam,
hanya terbukti bila kita di uji,
kerana reaksi pada ujian,
adalah manifestasi hati,iman dan kefahaman..

Sahabatku,
tetaplah kalian terus tegar berlari,
walo nantinya tiada siapa di sisi untuk terus menemani,
biasakan diri untuk berdiri sendiri dan sorang-sorang,
dan moga Allah terus memilih dan menguatkan kita
dalam keadaan apa pun..

sesungguhnya hati ini rindu,
pada semua kalian,
dan melepaskan kalian utk di ulik cinta pada tempat baru,
adalah satu kemestian dan keperluan,
kerana kalian akan dewasa di sana..
(=_~)

Hati ini berbunga penuh harapan,
moga nantinya Allah tetap memilih kita,
dan mempertemukan dengan semua,
dalam keadaan kita lebih dewasa..
Barangkali pada mase itu,
kita sudah bercucu dan bercicit..
tapi harapan itu mustahil untuk berlaku,
jika langkah kita sekarang ini cengeng..

Justeru sahabatku,
tajdidkan niat kita seperti umar pada setiap langkahan kakinya,
halakan bidayah kita supaya tdk silap,
ikhlaskan hati kita,
jihadkan usaha kita,
dan perhebatkan larian kita,
Moga Allah menghitung segala amal kita,
dan membalasnya dengan sebaik2 balasan.

Kutujukan ini buat semua anak-anak singa di seluruh pelusuk dunia
di setiap tanah yang dijajah dek kaki kalian..
(~_~)


best regards,
siti fatimah sazali , Australia



p/s: was tagged somewhere in FB and it really touched my heart and make the eye teary :') so nak jugak akhawat muharikah sama2 baca and aminkan sekali inshaAllah.

2 comments:

cikgipauh said...

Allahu akhbar.

kenape tulisan ni tacink sangat?
T_T

Anonymous said...

T_____T uhuk